суботу, 8 квітня 2017 р.

 Цікаве про книги 

Історія виникнення книги бере свій початок з тих часів, коли створивши писемність, людство починає шукати способи матеріалізувати свої думки, передати наступним поколінням накопичені століттями знання та досвід. Книги можуть скільки завгодно змінювати свою форму, але завжди залишатимуться джерелом знань.
 Найрідкісніша у світі книга - Біблія Гутенберга. Є однією з перших друкованих книг в світі, видана в 1456 році. Має строчную структуру, тобто на сторінці інформація дається в 42 рядках.

Одна з найбільш незвичайних у світі книг - «Божественна комедія» Данте - була написана на аркуші паперу розміром 80 х 60 см ченцем Габріелем Челані. Вона містить 14000 віршів. Якщо подивитися на лист з деякої відстані, то можна побачити барвисту карту Італії. На цю працю Челані витратив чотири роки.

Найдорожчою книгою, що знаходиться в приватних руках, є так званий "Лестерський кодекс". Інша її назва - «Трактат про воду, землю і небесні тіла", створений Леонардо да Вінчі. Книга являє собою збірник думок, знахідок і висновків Леонардо да Вінчі на різні теми. Книга має всього 18 пергаментних сторінок, скріплених між собою, причому прочитати таку книгу можна тільки за допомогою дзеркала. У 1994 р. її купив за 24 млн доларів засновник компанії "Microsoft" Білл Гейтс.


Найбільшою книгою у світі вважається так званий Атлас Кленке. Книга знаходиться в одному з Голландський музеїв Амстердама. Атлас заввишки 1,75 метра і шириною 1,9 метра був подарований голландським купцем Йоханнесом Кленке королю Англії Карлу II у 1660 році з нагоди реставрації монархії.

Дванадцять самих маленьких книг світу вміщаються в одній столовій ложці. Серед них є мініатюрне видання Корану, словник англійської мови на 12 000 слів і Конституція Франції.

Найтовстішою друкованою книгою в світі є книга Інтернету – WIKIPEDIA. Ця книга являє собою збірник статей з мережі Інтернет, які любитель книг Роб Метьюс (Rob Matthews) вирішив надрукувати у вигляді одного тому. У підсумку, паперова версія цієї книжечки склала 5000 сторінок.
 



1 коментар:

  1. і, вибачте, який такий ВУЙ таке погане про Нашу Скалу над Збручем ОПУБЛІКОВУВАВ в ту Вільну ЕНЦИКЛОПЕДІЮ ??? З помилками, які тепер - не так просто й виправити ... Що, до Тернополя зі Скали - 89 км ? До Микулинець, хіба, доїхати можна ?!! А саме СКАЛА - Подільська - не МОЖНА БУЛО "приподнести" з "дефісом", як кам"янецькі Люди ЗРОБИЛИ ? Саме Skala - Podilsks, а не skalapodilska має всюди бути НАПИСАНО !!! Чо', блядь, що Ми не зробимо - то всьо треба за кимось ПЕРЕРОБЛЯТИ ? Що Ми, долбойоби ( від НАРОДЖЕННЯ ) ???

    ВідповістиВидалити